Συστήματα Qigong

Το Τσι Κονγκ (Qigong ή Chi Kung ή Chi Gong, προφέρεται και «Τσι Κουνγκ») είναι μια κινεζική ενεργειακή τέχνη με μακραίωνη ιστορία.
➤ Για τις ιστορικές ρίζες του Τσι Κονγκ, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε το αρχαιολογικό εύρημα ενός κεραμικού δοχείου, τουλάχιστον 5000 χρόνων, του χαλκολιθικού πολιτισμού Majiayao (3300-2000 π.χ.). Βρέθηκε στη Βορειοδυτική Κίνα, συγκεκριμένα στην περιοχή Λεντού (Ledu) της επαρχίας Τσινγκάι (Qinghai) το 1975.
Στο δοχείο αναπαρίσταται μια γυμνή ανθρώπινη φιγούρα όπου διαφαίνονται τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων. Η ενσωμάτωση θηλυκών και αρσενικών χαρακτηριστικών συμβολίζει ένα ισχυρό συμπαντικό αλληλοσυμπλήρωμα: εκτιμάται ότι είναι μια πρωτόλεια σύνθεση της κοσμοθεωρίας του Yin και Yang. Η ανάγλυφη μορφή ερμηνεύεται και ως μια θεότητα της γονιμότητας, καθώς ο ομφαλός που προεξέχει υποδηλώνει προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η στάση της (χέρια που καμπυλώνουν στο επίπεδο της κοιλιάς, δάχτυλα ανοιχτά, γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, πόδια σε απόσταση μεταξύ τους όσο το πλάτος των ώμων, στόμα ανοιχτό σαν να ασκείται μια συνειδητή εισπνοή και εκπνοή) πιθανόν να απεικονίζει σαμανική πρακτική διαλογισμού της εποχής. Μοιάζει με τη γνωστή τεχνική Τσι Κονγκ “Αγκαλιάζω το Δέντρο”. Ως φαίνεται λοιπόν, το Τσι Κονγκ έχει μια ιστορία τουλάχιστον 5000 χρόνων. Ενδεχομένως κάποιοι σαμάνοι της εποχής να ήταν από τους αρχαιότερους masters του Qigong.
➤ Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη ήταν ο γραφικός χαρακτήρας του Qi (η ζωτική ενέργεια που δουλεύεται στο Qigong) που ανακαλύφθηκε σε επιγραφή μαντικού οστού. Είχε τη μορφή τριών κυματιστών γραμμών. (H αρχαιότερη μορφή της κινεζικής γραφής γινόταν με τη χάραξη αρχαίων κινεζικών χαρακτήρων σε μαντικά οστά, τα οποία ήταν κομμάτια από τις ωμοπλάτες βοδιού ή από κελύφη χελώνας. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για μαντεία και για την καταγραφή γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ύστερης δυναστείας Σανγκ (Shang, 1600-1046 π.Χ.)).
Ο γραφικός χαρακτήρας του Τσι συμβολίζει τη ροή του αέρα.
➤ Ιστορικά η πρώτη γραπτή θεωρία για το Τσι Γκονγκ είναι μια επιγραφή χαραγμένη σε ένα κομμάτι νεφρίτη και ονομάστηκε Xing Qi Ming (“Επιγραφή για την Καθοδήγηση του Τσι”). Είναι εύρημα της περιόδου των Εμπόλεμων Κρατών (475-221 π.χ., δυναστεία Zhou) και εκτίθεται στο Μουσείο Τιαντζίν (Tianjin).
Έχει τη μορφή δωδεκάεδρου κυλίνδρου στις έδρες των οποίων έχουν χαραχθεί 45 λέξεις αρχαίων κινεζικών χαρακτήρων:
“Για να καθοδηγηθεί το Τσι, το σώμα πρέπει να λάβει Τσι, να αποθηκεύσει το Τσι, να εκτείνει το Τσι, να βυθίσει το Τσι, να σταθεροποιήσει το Τσι, να συμπυκνώσει το Τσι, να καλλιεργήσει το Τσι, να αναπτύξει το Τσι, να επιστρέψει το Τσι, να ανυψωθεί το Τσι, να συνδεθεί το Ουράνιο Τσι με το επάνω* και το Γήινο Τσι με το κάτω*. Αν τηρηθεί αυτή η ακολουθία, το σώμα θα είναι υγιές. Αν δεν τηρηθεί ή αν αντιστραφεί η ακολουθία, το σώμα θα αρρωστήσει.”
*Ως “επάνω” εννοεί την κορυφή του κρανίου που είναι το βελονιστικό σημείο Baihui και ανήκει στο μεσημβρινό Du, το λεγόμενο Κυβερνητικό Αγωγό (Du-20).
*Ως “κάτω” εννοεί τα βελονιστικά σημεία Yongquan στα πέλματα που ανήκουν στο μεσημβρινό των νεφρών (KI-1).
To Qigong ξεκίνησε με τη μορφή “θεραπευτικών” χορών που ήταν εμπνευσμένοι από το ζωικό βασίλειο, πιθανότατα για να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες στη φύση όπως το κρύο και την υγρασία. Οι άνθρωποι τότε είχαν μεγαλύτερο συντονισμό με το οικοσύστημά τους, παρατηρούσαν τους ρυθμούς της φύσης και έβρισκαν τρόπους μέσω χορών και κινήσεων να αναζωογονούνται, να ενισχύουν τους οργανισμούς τους, να βελτιώνουν το επίπεδο της ζωής τους και να προλαμβάνουν ασθένειες.
Ανά τους αιώνες το Τσι Κονγκ εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε έχοντας πολλά ονόματα, με επικρατέστερο το Dao Yin. O όρος “qigong” καθιερώθηκε το 1953 από εργασία που δημοσίευσε ο Dr. Liu Gui Ζhen με τίτλο “Practice on Qigong Therapy”.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙ ΚΟΝΓΚ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ;
Το Τσι Κονγκ είναι μια κινεζική ενεργειακή τέχνη όπου μέσα από ένα σύνολο ασκήσεων δουλεύουμε το σώμα, το νου και το τσι μας.
«Τσι» σημαίνει ζωτική ενέργεια, «Κονγκ» σημαίνει εργασία. Στην κυριολεξία λοιπόν εργαζόμαστε επάνω στην ενέργειά μας: την αναπτύσσουμε, την εκλεπτύνουμε και βελτιώνουμε τη ροή της. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, όπου υπάρχει μπλοκάρισμα σε αυτή τη ροή εμφανίζεται ασθένεια. Υπό αυτήν την έννοια, το Τσι Κονγκ έχει θεραπευτικές ιδιότητες και προάγει την υγεία σε διάφορα επίπεδα.
Υπάρχουν αρκετά συστήματα Τσι Κονγκ όπου το καθένα απαρτίζεται από ήπιες επαναλαμβανόμενες ασκήσεις που εκτελούνται με ακρίβεια και είναι συχνά εναρμονισμένες με την αναπνοή. Είναι ένας συνδυασμός διαλογισμού, ελεγχόμενης αναπνοής και κίνησης και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα νου-σώματος. Μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε μέσω της ήπιας κίνησης, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουμε και δυναμώνουμε τη στάση μας, αναπνέουμε καλύτερα και το σώμα μας γίνεται πιο δυνατό, ευκίνητο και ευλύγιστο.
Η γκάμα των Τσι Κονγκ που υφίστανται σήμερα είναι ευρεία. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες συστήματα Τσι Κονγκ, άλλα παλαιότερα, άλλα πιο σύγχρονα, άλλα δυναμικά, άλλα στατικά. Υπάρχουν Ταοϊστικά Τσι Κονγκ, Βουδιστικά Τσι Κονγκ, ιατρικά Τσι Κονγκ και Τσι Κονγκ πιο εστιασμένα στις πολεμικές τέχνες (μια τέτοια πολεμική τέχνη είναι το Τάι Τσι Τσουάν). Σε όλα όμως υπάρχει μια ομορφιά στις κινήσεις και κατά γενική ομολογία οι άνθρωποι νιώθουν αναζωογονημένοι μετά από μερικές επαναλήψεις.
Με το Τσι Κονγκ ηρεμούμε το νου και κινητοποιούμε την ενέργεια του σώματος, ανεβάζοντας έτσι τη ζωτικότητά μας.
Το Τσι Κονγκ βελτιώνει:
👉 ισορροπία – στάση σώματος
👉 ευκινησία – ευλυγισία, την ιδιοδεκτικότητα και τον κινητικό έλεγχο
👉 την υγεία των οστών
👉 την πνευματική διαύγεια και τη διαχείριση του άγχους
👉 Δυναμώνει το φυσικά μας συστήματα όπως το ανοσοποιητικό, το αναπνευστικό, το πεπτικό και το κυκλοφορικό.
👉 Δυναμώνει τα εσωτερικά μας όργανα.
👉 Ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
👉 Μειώνει τις φλεγμονές.
👉 Χαλαρώνει τους μύες και δυναμώνει τένοντες και συνδετικούς ιστούς.
Ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία και το ευ ζην, ένας τρόπος ζωής που θρέφει το σώμα και το πνεύμα.
Στη διδακτέα ύλη της σχολής συμπεριλαμβάνονται τα εξής Τσι Κονγκ:
➢ Shibashi (λέγεται και Taichi Qigong ή αλλιώς το Τσι Κονγκ των 18 Κινήσεων)
➢ Ba Duan Jin (οι 8 Θησαυροί)
➢ Liangong (Λιανγκόνγκ)
➢ Dayan (το Τσι Κονγκ της Άγριας Χήνας)
➢ Taiji Fundamentals Qigong (δημιούργημα του Master Alex Dong)
➢ Tiger Mountain Qigong
➢ 5 Γιν Όργανα
➢ 8 Ζώα
➢ Taiji Ruler
➢ Zhan Zhuang (στατικό Τσι Κονγκ) κ.α.
Κάθε χρόνο διδάσκονται 2 με 3 συστήματα.
Δεν χρειάζεται ο ασκούμενος να έχει κάποια προτέρα φυσική κατάσταση.