Dong Style Tai Chi

Alex Dong
To Dong Style Tai Chi έχει μια μεγάλη ιστορία πίσω του. Στο Τάι Τσι Τσουάν (Tai Chi Chuan ή Taijiquan, πιο ευρέως γνωστό ως Tai Chi) αναπτύχθηκαν διάφορα στυλ και η μεγάλη εξάπλωσή του ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα. Tο πρώτο ήταν το στυλ Τσεν (Chen) από το οποίο αναπτύχθηκε το στυλ Γιανγκ (Yang). Εξέχουσα προσωπικότητα του στυλ Yang ήταν ο Γιανγκ Τσενγκ Φου (Yang Cheng-Fu, 1883-1936). Ένας από τους κύριους μαθητές του ήταν ο θρυλικός Ντονγκ Γιν Τζιέ (Dong Ying Jie ή Tung Ying-chieh, 1897-1961), ο προπάππους του Alex Dong. Η τέχνη πέρασε από πατέρα σε υιό, όλοι τους Grandmasters: Dong (Tung) Ying Jie – Dong (Tung) Hu Ling – Dong Zeng Chen – Alex Da De Dong.
O Master Alex Dong λοιπόν είναι τέταρτης γενιάς συνεχιστής του Tai Chi Chuan της οικογένειας Dong, από τις πιο εμβληματικές οικογένειες στον κόσμο των εσωτερικών πολεμικών τεχνών, που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση της σπουδαίας αυτής τέχνης. Είναι ένας χαρισματικός και προσιτός δάσκαλος υψηλής πολεμικής ικανότητας.
Έχει ιδρύσει τον οργανισμό Alex Dong International Taijiquan Association (η σχολή Tai Chi Mode τελεί υπό την αιγίδα του) και έχει μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε μαθητές και εκπαιδευτές ανά τον κόσμο (Κίνα, ΗΠΑ, Καναδάς, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τσεχία, Κροατία, Μαλαισία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα).
Το Dong Style Tai Chi έχει πάρει στοιχεία από τα στυλ Yang, Wu και Haο. Έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο, ιδιαίτερα αρμονικό σύστημα, ξεκινώντας από αργές θεμελιακές φόρμες και αργότερα σε πιο δυναμικές. Βάση όλων είναι το Slow Set (η μεγάλη αργή παραδοσιακή φόρμα), το οποίο διδάσκεται στα πρώτα έτη.
Υπάρχουν συστήματα Τσι Κονγκ συνυφασμένα με το Dong Style Tai Chi, όπως τo Tiger Mountain Qigong και το Taiji Fundamentals Qigong (το τελευταίο είναι δημιούργημα του Master Dong, μια πολύ σημαντική και καθοριστική προσθήκη στην πλούσια και ευρεία γκάμα φορμών που ήδη υφίσταται).
Παρακάτω ακολουθεί ενδεικτικά μια λίστα από αυτές τις φόρμες:
➢ Slow Set – Η μεγάλη αργή παραδοσιακή φόρμα
➢ Family Fast Set – Φόρμα με εναλλαγή γρήγορων και αργών κινήσεων
➢ Fa jin – Γρήγορη φόρμα με απότομες εκρήξεις ενέργειας
➢ Kai-He (Hao) Form – Η φόρμα Χάο που την χαρακτηρίζει η συμπυκνωμένη ενέργεια
➢ Sabre Form – Η φόρμα του Κυρτού Σπαθιού
➢ Sword Set – Η φόρμα του Ίσιου Σπαθιού
➢ Advanced Sabre Form – Προχωρημένη φόρμα του Κυρτού Σπαθιού
➢ Sticks – Φόρμα με δύο ξύλινες ράβδους
Εκτός από τις φόρμες και το Τσι Κονγκ, ένας άλλος πυλώνας του Τάι Τσι Τσουαν είναι τα Push Hands (“Τα Χέρια που Σπρώχνουν”). Είναι ασκήσεις που γίνονται ανά ζεύγη όπου μαθαίνουμε πώς να ανταλλάσσουμε ενέργεια. Αφουγκραζόμαστε το κέντρο μας και το κέντρο του “αντιπάλου”, γινόμαστε ευαίσθητοι στην παραμικρή κίνηση. Εμβαθύνουμε στο Τάι Τσι Τσουάν όσον αφορά τις πολεμικές εφαρμογές. Ενσωματώνουμε και τεστάρουμε τις αρχές που έχουμε μάθει στο Slow Set (η εκμάθησή του είναι βασική προϋπόθεση), αλλά με ελεγχόμενο και ήπιο τρόπο. Ανάλογα την εμπειρία εξελίσσεται και σε πιο δυναμική δράση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ;
Το Τάι Tσι Tσουάν είναι μια κινεζική πολεμική τέχνη που την χαρακτηρίζουν οι ήπιες, αργές, συνεχόμενες και κυκλικές κινήσεις που στην πλειοψηφία τους ενέχουν πολεμική εφαρμογή.
Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης και εναρμόνισης νου-σώματος που βασίζεται στις αρχές του Yin και Yang (τις αντίρροπες δυνάμεις που ενυπάρχουν σε κάθε κατάσταση και που αλληλοσυμπληρώνονται και εναλλάσσονται μεταξύ τους σε ένα δυναμικό, αέναο όλον).
Με πρακτικό, σαφή και ρεαλιστικό τρόπο επιτυγχάνουμε την αρμονία Yin-Yang στην εξάσκησή μας (διαχωρισμός γεμάτου/άδειου, άνοιγμα/κλείσιμο, συντονισμός πάνω/κάτω σώματος κλπ.)
Το Τάι Τσι καλλιεργεί τη συνύπαρξη ηρεμίας και εγρήγορσης, την ήρεμη δράση με πρόθεση.
Η μεθοδική εξάσκησή του (η οποία δεν περιλαμβάνει έντονους κραδασμούς και καταπόνηση) χτίζει έναν ιδιαίτερα δυνατό, ευκίνητο και υγιή οργανισμό.
Τα προλεχθέντα δικαιολογούν κάποιες εκφράσεις που αποδίδονται στο Τάι Τσι, όπως “Διαλογισμός εν κινήσει” ή “Ατσάλι τυλιγμένο σε βαμβάκι”.
Το Τάι Τσι βελτιώνει:
👉 ισορροπία και στάση σώματος
👉 ευκινησία και ευλυγισία
👉 την υγεία των οστών
👉 την ιδιοδεκτικότητα, τον κινητικό έλεγχο, την εναρμόνιση όλου του σώματος ως σύνολο
👉 Ενισχύει τα συστήματα του οργανισμού μας όπως το ανοσοποιητικό, το αναπνευστικό κλπ.
👉 Δυναμώνει τένοντες/μύες και ιδιαίτερα τα πόδια, δημιουργώντας γερή βάση και ελαστικότητα.
👉 Κατευνάζει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει τα μέγιστα στη διαχείριση του άγχους και του στρες.
👉 Αυξάνει τη διανοητική αντοχή και διαύγεια και οξύνει την αντίληψη.
👉 Αυξάνει τη ζωτική μας ενέργεια και δυναμώνει τη ροή της. Αυτή η ενέργεια στην κινεζική ιατρική ονομάζεται “chi”.
Μέσω του Τάι Τσι αποκτούμε μια βαθιά αίσθηση του κέντρου μας και διαφαίνονται άμεσα τα αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωής μας και στην καθημερινότητά μας.
Μακροπρόθεσμα ανακαλύπτει κανείς πως το Τάι Τσι Τσουάν, με τακτική παρακολούθηση, προσωπική προπόνηση, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση, είναι μια πλήρης και αποτελεσματική αμυντική τέχνη.
Είναι πολυάριθμα τα ευεργετήματα του Τάι Τσι, γι’ αυτό θα μπορούσε να του προσδοθεί
και η ιδιότητα “Θεραπεία εν κινήσει”.
Μειώνει τις φλεγμονές και βοηθάει στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση χρόνιων
ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα, καρδιακά νοσήματα, κατάθλιψη και πληθώρα άλλων.
Δεν χρειάζεται ο ασκούμενος να έχει κάποια προτέρα φυσική κατάσταση, είναι μια τέχνη με
μεγάλη αγκαλιά που είναι ανοιχτή σε όλους.