Οι 10 Βασικές Αρχές του Τάι Τσι Τσουάν

Yang Chengfu
Συντάκτης – Παναγιώτης Αγγέλης
Η παγκόσμια δημοτικότητα του Τάι Τσι Τσουάν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εικονιζόμενο Γιανγκ Τσενγκ Φου (Yang Cheng-Fu, 1883-1936), εγγονός του θρυλικού Γιάνγκ Λου Τσαν (Yang Luchan, 1799-1872, ιδρυτής του διάσημου στυλ Yang).
Για 17 χρόνια υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του ένας άλλος θρύλος των εσωτερικών πολεμικών τεχνών και ιδρυτής του Dong Style Tai Chi, ο Ντονγκ Γιν Τζιέ (Dong Ying Jie ή Tung Ying-chieh, 1897-1961). Το στυλ αυτό, το οποίο διδάσκεται στη σχολή μας, πέρασε από γενιά σε γενιά και τη σκυτάλη έχει πάρει ο δισέγγονός του, ο Master Alex Dong, ο οποίος το συνεχίζει και το εξελίσσει.
Συμμαθητής του Dong Ying Jie ήταν ο Chen Weiming (1881-1958), ο οποίος άφησε σημαντικό γραπτό έργο που είχε μεγάλη επίδραση στη διάδοση του Τάι Τσι Τσουάν.
Ο Chen είχε καταγράψει αρκετές προφορικές παρουσιάσεις του Yang (συμπεριλαμβανομένων και των 10 βασικών αρχών). Ενσωμάτωσε το υλικό αυτό σε τρία βιβλία του.
Το πρώτο εκδόθηκε το 1925 και ήταν “THE ART OF TAIJI BOXING (TAIJI QUAN SHU)” όπου υπάρχουν οι εν λόγω αρχές.
Απ’ αυτές, άλλες ίσως να διατύπωσε πρώτος ο ίδιος ο Yang από τη δική του εμπειρία, άλλες να του πέρασαν προφορικά από τον πατέρα και τον παππού του, άλλες να προήλθαν από κλασσικά κείμενα του Τάι Τσι.
Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι τόσο στο δικό μας σύστημα όσο και σε άλλες εκδοχές του Τάι Τσι Τσουάν, οι 10 Βασικές Αρχές του Γιανγκ Τσεν Φου αποτελούν σημείο αναφοράς.
Είναι η απόσταξη των πιο σημαντικών σημείων όλων των κλασσικών κειμένων του Τάι Τσι. Είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των στυλ του Τάι Τσι και οι φόρμες δεν είναι παρά ο δρόμος όπου γίνεται εξάσκηση αυτών των αρχών. Από εκεί πηγάζουν όλα τα ευεργετήματα της θεραπευτικής και μαχητικής διάστασης του Τάι Τσι Τσουάν. Χωρίς αυτές, απλά δεν είναι Τάι Τσι.
Με συστηματική προπόνηση και σωστή καθοδήγηση, ο μαθητής βιωματικά και με φυσικό τρόπο θα κατανοήσει τι υποδηλώνουν αυτές οι αρχές.
1. Ύψωσε αβίαστα την κορυφή του κρανίου
🐉 Για να νιώσεις την άυλη ζωτική ενέργεια στην κορυφή του κρανίου, το κεφάλι πρέπει να είναι όρθιο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις δύναμη. Αν το κάνεις, θα παρεμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος και η ροή της ενέργειας. Η πρόθεση είναι φυσική και ο νους είναι άδειος. Χωρίς αυτή την ποιότητα, δεν θα υπάρχει διαύγεια και ζωτικότητα. 🐉
Νιώθουμε το σημείο Bai Hui (βελονιστικό σημείο στην κορυφή του κρανίου, στο επάνω μέρος του κεφαλιού ελαφρώς προς τα πίσω) σαν να το υψώνουμε χωρίς να ασκούμε δύναμη. Όταν είμαστε όρθιοι, είναι σαν να κρεμόμαστε απ’ αυτό το σημείο και να μας τραβάνε λίγα προς τα πάνω, αυτή την αίσθηση έχουμε και όταν είμαστε σε στάσεις με κλίση.
Νιώθουμε στιβαρό τον κεντρικό μας άξονα (οι δύο πόλοι του είναι το Bai Hui και το Hui Yin, το περίνεο) όταν ταυτόχρονα υψώνουμε την κορυφή του κρανίου και κρατάμε χαλαρά ίσιο το ιερό οστό και ελαφρώς προς τα μέσα, σαν να καθόμαστε χωρίς να ασκούμε πίεση. Η ενέργεια στην κορυφή του κρανίου πρέπει να είναι ελαφριά, σαν μια λεπτή αίσθηση εγρήγορσης.
2. Βύθισε το θώρακα και ύψωσε την πλάτη
🐉 Το στέρνο κυρτώνει ελαφρώς προς τα μέσα. Αυτό επιτρέπει στην ενέργεια να κατέβει στο νταντιέν. Αν ορθώσεις το θώρακα, η ενέργεια θα μείνει στο θώρακα. Θα είσαι βαρύς στο επάνω μέρος του σώματος, ελαφρύς στο κάτω και ασταθής στα πέλματα. Υψώνω την πλάτη σημαίνει ότι η ενέργεια προσκολλάται εκεί. Βυθίζοντας το θώρακα, αυτόματα υψώνεται η πλάτη. Υψώνοντας την πλάτη θα αντλήσεις εκρηκτική δύναμη από τη σπονδυλική στήλη και θα είσαι ανίκητος.🐉
Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική υπάρχουν τρία ενεργειακά κέντρα που έχουν τη μορφή μικρών σφαιρικών κοιλοτήτων: το επάνω νταντιέν (στην περιοχή του κρανίου), το μεσαίο νταντιέν (στο κέντρο του θώρακα) και το κάτω νταντιέν στο οποίο κάνει αναφορά ο Yang Chengfu. Είναι αυτό που δουλεύουμε κατά κόρον στο Τάι Τσι. Είναι το ενεργειακό μας κέντρο και το κέντρο μάζας του σώματός μας. Βρίσκεται δύο με τρία δάχτυλα πίσω και κάτω από τον αφαλό.
Όταν κρατάω το θώρακα ελαφρώς προς τα μέσα, χωρίς ένταση, είναι σαν να περιθάλπω κάτι εκεί, σαν να περικλείω προστατευτικά κάτι πολύτιμο. Είναι σαν να τον αποσυμπιέζω ή σαν να τον αδειάζω με φυσικό τρόπο (η έμφαση είναι πάντα στο φυσικό) μέχρι να καταλαγιάσει σε μια “ουδέτερη” θέση, χωρίς να καταρρεύσει η δομή μου. Αυτή η χαλάρωση του θώρακα έχει σαν αποτέλεσμα να κατέβει η ενέργεια στο κάτω νταντιέν.
Όταν βυθίζω το θώρακα και υψώνω την πλάτη, έχω γερή ρίζα και ισορροπία. Η πλάτη είναι εγγενώς δυνατή. Υψώνοντάς την, δηλαδή κυρτώνοντάς την ελαφρώς και συνδεδεμένη με το υπόλοιπο σώμα, μπορεί να παραχθεί μεγάλη δύναμη.
3. Χαλάρωσε τη μέση (Song the Yao)
🐉 To yao διευθύνει το σώμα. Με τη ικανότητα του song yao, τα πόδια είναι δυνατά και η βάση σταθερή. Η εναλλαγή μεταξύ άδειου και γεμάτου προκύπτουν από το στρίψιμο του yao. Αν υπάρχει αδυναμία στην κίνηση, αναζητήστε την αιτία στο yao και στα πόδια. 🐉
Song είναι η χαλάρωση στο βαθμό που διατηρείται η ακεραιότητα της δομής μας. Είμαι μια δυναμική, εστιασμένη χαλάρωση όπου οι κινήσεις εκτελούνται με την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια. Είναι ένα σταδιακό λύσιμο, ένα άφημα, για να απεγκλωβιστεί η ένταση που κόβει τη ροή της ενέργειας, σαν να κρέμονται οι μαλακοί ιστοί πάνω σε αιωρούμενα κόκκαλα.
Yao εννοούμε την περιοχή του κορμού που περιλαμβάνει την οσφυϊκή μοίρα και την περιοχή που η σπονδυλική στήλη συναντάει τη λεκάνη. Περιλαμβάνει το κάτω νταντιέν, το ming-men (ενεργειακό κέντρο που βρίσκεται στην κορυφή της καμπύλης της οσφυϊκής μοίρας, περίπου απέναντι από τον αφαλό) και το kwa (γοφοί). Η μέση εννοείται λοιπόν ως κάτι ευρύτερο της περιοχής που θα φοράγαμε μια ζώνη. Ουσιαστικά χαλαρώνουμε μέση και γοφούς.
Χωρίς λύσιμο της έντασης σ’ αυτή την περιοχή, η κίνησή μας θα είναι άκαμπτη και δεν θα έχουμε γείωση. Το yao είναι σαν ένα τιμόνι που καθοδηγεί τη δύναμη από το πόδια για να εκφραστεί στα χέρια. Είναι προσφιλής έκφραση ότι η μέση είναι η πηγή του qi (τσι, η ζωτική μας ενέργεια).
4. Διαχώρισε το Άδειο (Xu) από το Γεμάτο (Shi)
🐉 Στην τέχνη του Taijiquan, ο διαχωρισμός άδειου και γεμάτου είναι η βασικότερη αρχή. Αν το βάρος του σώματος είναι επάνω από το δεξί πόδι, τότε το δεξί πόδι είναι γεμάτο και το αριστερό πόδι είναι άδειο. Αν το βάρος του σώματος είναι επάνω από το αριστερό πόδι, τότε το αριστερό πόδι είναι γεμάτο και το δεξί πόδι είναι άδειο. Όταν μπορέσεις να κάνεις τη διάκριση μεταξύ άδειου και γεμάτου, η κίνησή σου θα είναι αβίαστη και ανάλαφρη. Χωρίς το διαχωρισμό αυτό, οι κινήσεις σου θα είναι βαριές και άκαμπτες. Θα έχεις αστάθεια, κάτι που θα μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί ένας αντίπαλος. 🐉
Πέρα από τα πόδια, πρέπει να γίνει η διάκριση μεταξύ Xu και Shi σε όλο το σώμα και στην ενέργειά μας, δηλαδή να αντιληφθούμε τις εναλλαγές Yin και Yang επάνω μας. Το Taijiquan εξάλλου είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται στις αρχές του Yin και Yang, τις αντίρροπες δυνάμεις που ενυπάρχουν σε κάθε κατάσταση και που αλληλοσυμπληρώνονται και εναλλάσσονται μεταξύ τους σε ένα δυναμικό, αέναο όλον. Η κατανόηση της μετάδοσης, σύγκλισης και διαχωρισμού δυνάμεων μέσα στο σώμα είναι θεμελιώδης αρχή.
Στα Push Hands (ασκήσεις μεταξύ 2 ατόμων όπου μαθαίνουμε πώς να ανταλλάσσουμε ενέργεια, να αφουγκραζόμαστε το κέντρο μας και το κέντρο του “αντιπάλου”) βλέπουμε την αρχή του διαχωρισμού άδειου γεμάτου σε σχέση με ένα δεύτερο άτομο, όχι μόνο με τον εαυτό μας όπως κάνουμε στις φόρμες. Αν μας σπρώξει κάποιος από δεξιά, στρίβω από δεξιά “αδειάζοντας” αυτήν την πλευρά, με το αριστερό χέρι σε ετοιμότητα για αντεπίθεση. “Αδειάζει” η δεξιά πλευρά, “γεμίζει” η αριστερή. Έχουμε διαχωρισμό xu και shi, εναλλαγή Yin και Yang.
5. Χαλάρωσε τους ώμους και κατέβασε τους αγκώνες
🐉 Οι ώμοι πρέπει να χαλαρώσουν και να καταλαγιάσουν, ειδάλλως θα ανυψώνονται και ακολούθως θα ανεβαίνει η ενέργεια, στερώντας το σώμα από δύναμη. Με πρόθεση χαλάρωσε τους αγκώνες για να βαρύνουν προς τα κάτω. Με σηκωμένους τους αγκώνες, οι ώμοι δεν μπορούν να βυθιστούν και τον αντίπαλό σου δεν θα τον σπρώξεις μακριά. Μοιάζει με την διακεκομμένη δύναμη που παρατηρείται στις εξωτερικές πολεμικές τέχνες. 🐉
Το βύθισμα των ώμων κατεβάζει το τσι και το κάτω μέρος του σώματος γίνεται πιο ριζωμένο. Αφήνουμε τους αγκώνες να βαρύνουν, σαν να κρέμονται μικρά βαρίδια πάνω τους και νιώθουμε τα χέρια μας να μακραίνουν. Έτσι οι αγκώνες αποκτούν μια υπόσταση και παύουν να είναι τρωτά σημεία που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ένας αντίπαλος.
Στα λεγόμενά του o Yang Chengfu μιλάει για το “σπασμένο jin” (jin είναι η εσωτερική δύναμη) που είχε παρατηρήσει συχνά στις εξωτερικές πολεμικές. Για να το αποφύγουμε, μας συμβουλεύει να βυθίζουμε τους ώμους και να κατεβάζουμε τους αγκώνες.
Αφήνεται να εννοηθεί ότι στις εξωτερικές πολεμικές τέχνες συγκριτικά με τις εσωτερικές υπάρχει πιο πολύ η τμηματική αντιμετώπιση του σώματος και η συστηματική χρήση σκληρής δύναμης με επιμέρους σφίξιμο μυών, με αποτέλεσμα η δύναμη να μην αντλείται συνολικά από το σώμα. Έτσι δεν υπάρχει ενιαία σύνδεση και η δύναμη αποκόβεται. Στο Τάι Τσι όλο το σώμα-νους λειτουργεί διαρκώς σαν μια μονάδα και η δύναμη έρχεται απ’ όλο το σώμα.
6. Χρησιμοποίησε το νου, την πρόθεση (Yi), όχι σκληρή δύναμη (Li)
🐉 Τα κλασσικά κείμενα του Τάι Τσι αναφέρουν: “Να χρησιμοποιείς πρόθεση και όχι δύναμη.” Όταν κάνεις εξάσκηση στο Taijiquan, όλο το σώμα πρέπει να είναι χαλαρό και ανοιχτό, χωρίς να καταβάλλεις την παραμικρή σκληρή δύναμη, κάτι που θα περιόριζε τη ροή της ενέργειας στους μύες, στα οστά, στις φλέβες και στους μεσημβρινούς. Όταν έχει επιτευχθεί η πλήρης χαλάρωση, θα μπορείς να είσαι ελαστικός και ευέλικτος στις κινήσεις σου.
Ίσως ρωτήσεις: “Αν δεν βάλω δύναμη, πώς θα γίνω πιο δυνατός;” Στο ανθρώπινο σύστημα υπάρχουν οι μεσημβρινοί, όπως στη γη υπάρχουν ποτάμια και ρυάκια. Όταν το ποτάμι δεν έχει εμπόδιο, το νερό κυλάει ελεύθερα και όταν οι μεσημβρινοί δεν είναι μπλοκαρισμένοι, η ενέργεια ρέει απρόσκοπτα. Αν όλο σου το σώμα είναι άκαμπτο, είναι σαν να έχουν βουλώσει τα ενεργειακά κανάλια. Έτσι βαλτώνει η ενέργεια και το αίμα, οι κινήσεις γίνονται αδέξιες και όλο το σώμα θα είναι επιρρεπές ακόμα και στο τράβηγμα μιας τρίχας.
Αν χρησιμοποιείς πρόθεση αντί για ωμή δύναμη, τότε η ενέργεια θα πάει όπου πάει η πρόθεσή σου. Αν η ενέργεια και το αίμα κυκλοφορούν με αδιάκοπη ροή σε όλο το σώμα χωρίς στιγμή στασιμότητας, τότε μετά από καιρό εξάσκησης θα αποκτήσεις πραγματική εσωτερική δύναμη.
Σε ένα άλλο σημείο τα κλασσικά κείμενα αναφέρουν: “Από την πραγματική απαλότητα γεννάται η πραγματική δύναμη”. Ο ικανός στο Τάι Τσι έχει χέρια σαν μετάξι τυλιγμένα γύρω από ατσάλι και είναι πολύ βαριά. Αυτοί που ασκούνται σε εξωτερικές πολεμικές τέχνες χρησιμοποιούν σκληρή δύναμη (li) και φαίνονται δυνατοί όταν το κάνουν. Είναι όμως μια εξωτερική επιφανειακή δύναμη. Αντί να χρησιμοποιούν την πρόθεση (yi), χρησιμοποιούν τη σκληρή δύναμη (li) και είναι εύκολο να τους αντιμετωπίσει κανείς. Δεν χρήζει επαίνου. 🐉
Η πρόθεση, η συγκέντρωση, ο υψηλός συντονισμός, η ακρίβεια, να γίνεται όλο το σώμα song χωρίς ίχνος li, να διατηρείται ακέραιη η δομή κάθε στιγμή… η εκλέπτυνση αυτών των ποιοτήτων είναι πολύ σημαντική στο Τάι Τσι Τσουάν και εκεί δίνεται η έμφαση, όχι στη σκληρή δύναμη. Από το μαλακό μπορεί να ανακύψει μια ισχυρότατη δύναμη, εξού και οι χαρακτηριστικές εκφράσεις για το Τάι Τσι όπως “Ατσάλι τυλιγμένο σε βαμβάκι” ή “Ατσάλινη βελόνα μέσα σε βαμβάκι”.
Το τσι πάει εκεί που πάει η πρόθεση. Το τσι και το αίμα ρέουν μαζί. Χωρίς πρόθεση λοιπόν βαλτώνει το τσι και έχω κακή κυκλοφορία του αίματος. Βάζοντας την πρόθεση μου λοιπόν στην εξάσκησή έχω (μεταξύ πολλών άλλων) ένα καθαρό ΄όφελος υγείας, τη βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος.
7. Το επάνω μέρος του σώματος συντονίζεται με το κάτω μέρος, το ένα ακολουθεί το άλλο
🐉 Τα κλασσικά κείμενα αναφέρουν: “Η κίνηση έχει τη ρίζα της στα πέλματα, διοχετεύεται μέσα από τα πόδια, ελέγχεται από τη μέση και εκφράζεται μέσω των χεριών και δαχτύλων. Τα πέλματα, πόδια, μέση απαρτίζουν ένα αρμονικό σύνολο με ενιαίο qi.” Αν κινηθούν τα χέρια, κινούνται μέση και πόδια και το βλέμμα ακολουθεί με πρόθεση την κίνηση, όλα ενοποιημένα. Τότε λέμε ότι το επάνω με το κάτω μέρος του σώματος συντονίζονται μεταξύ τους. Ακόμη και ένα μέρος να μην είναι συγχρονισμένο με τα υπόλοιπο, θα υπάρχει δυσαρμονία. 🐉
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως το Τάι Τσι Τσουάν είναι ο ορισμός του full body workout. Είναι μια γυμναστική υψηλού επιπέδου, σίγουρα διαφορετική από την εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος για τη γυμναστική. Όσο αναπτύσσεται η ικανότητα στο Τάι Τσι, τόσο θα ενισχύεται η συνοχή όλου του σώματος και τόσο θα βιώνουμε αυτό το “ενιαίο qi”, την εναρμονισμένη συμμετοχή όλου του σώματος στην κίνηση, από την κορυφή έως τα νύχια.
8. Αμοιβαία εναρμόνιση του Εσωτερικού και του Εξωτερικού
🐉 Το πνεύμα (shen) είναι προϋπόθεση για την εξάσκηση του Τάι Τσι. Το πνεύμα είναι ο οδηγός και το σώμα ακολουθεί. Αν υψωθεί το πνεύμα, τότε οι κινήσεις είναι ελεύθερες και φυσικές. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη φόρμα παρά το άδειο (xu) και το γεμάτο (shi), το άνοιγμα (kai) και το κλείσιμο (he). Το άνοιγμα δεν είναι ζήτημα μόνο των χεριών και των ποδιών. Εκτείνεται και ο νους. Το κλείσιμο δεν είναι μόνο ζήτημα των χεριών και των ποδιών. Ο νους μαζεύεται. Αν ενώσεις το Εσωτερικό με το Εξωτερικά σε ένα ενιαίο σύνολο, δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διάκριση μεταξύ τους και θα έχει επιτευχθεί το πλήρες. 🐉
Το shen είναι το πνεύμα, ο νους-καρδιά. Είναι μια ενέργεια ελαφριά και λεπτή που υποδηλώνει μια ζωντάνια, μια εγρήγορση. Όταν κάνουμε προπόνηση θέλουμε το shen να είναι ανεβασμένο, εστιασμένο και καθαρό. Αυτό θα οδηγήσει τη φόρμα μας ώστε να έχει τη σωστή ενέργεια.
Και εδώ έχουμε εκφάνσεις του Yin και Yang. Η τέχνη του Τάι Τσι είναι η αρμονία τους.
9. Ροή χωρίς διακοπή, σύνδεση χωρίς κενά
🐉 Στις εξωτερικές πολεμικές τέχνες υπάρχει μόνο η σκληρή, ωμή δύναμη. Χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες εκκινήσεις και παύσεις, σπασμωδική συνέχεια και απότομη διακοπή στη ροή. Όταν εξαντληθεί η παλιά δύναμη li κι δεν έχει πάρει τη θέση της κάποια άλλη νεότερη, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να επιτεθεί ο αντίπαλος. Το Τάι Τσι χρησιμοποιεί πρόθεση, όχι σκληρή δύναμη, συνεχόμενα και αδιάκοπα. Ανακυκλώνεται ατέρμονα. Τα κλασσικά κείμενα αναφέρουν: “Είναι σαν ένα μεγάλο ποτάμι που εκβάλλει στον απέραντο ωκεανό, για πάντα χωρίς σταματημό.” Επίσης αναφέρουν: “Κίνησε την ενέργεια σαν να τυλίγεις μετάξι από κουκούλι.” Αυτά τα λόγια περιγράφουν τη συνεχόμενη ροή. 🐉
Ο Yang Chengfu τονίζει το μειονέκτημα της δύναμης li. Γρήγορα εξαντλείται, δεν μπορεί να παραμείνει σε μια συνεχή ροή. Το αντίθετο ισχύει όσον αφορά το Τάι Τσι όπου χρησιμοποιείται η πρόθεση yi. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό μαχητικό πλεονέκτημα και είναι μια ειδοποιός διαφορά του Τάι Τσι Τσουάν ως πολεμική τέχνη με άλλες (κυρίως εξωτερικές) πολεμικές τέχνες.
Αν και ο περισσότερος κόσμος επιλέγει το Τάι Τσι για τη βελτίωση της υγείας (και πράττει άριστα), ο ίδιος δρόμος που οδηγεί στην υγεία οδηγεί παρακάτω και στη μαχητική ικανότητα.
Η ουσία των αρχών 7, 8 και 9 είναι όλο το σώμα μια μονάδα, μια γροθιά… “Ένα Qi”.
10. Αναζήτησε τη γαλήνη στη δράση
🐉 Στις εξωτερικές πολεμικές τέχνες επιδεικνύονται τα άλματα, οι ρίψεις και οι κλωτσιές ως ανώτερες ικανότητες. Αυτοί που ασκούνται εξαντλούν όλη τους την ενέργεια και μετά την προπόνησή τους μένουν από αναπνοή και διογκώνονται τα αγγεία τους. Το Τάι Τσι χρησιμοποιεί την ηρεμία για τον έλεγχο της κίνησης και ενώ υπάρχει κίνηση, η ηρεμία παραμένει. Συνεπώς όταν κάνετε εξάσκηση στη φόρμα, όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά.
Όταν εκτελείται αργά, η αναπνοή σας θα είναι βαθιά, λεπτή και αργή και η ενέργεια θα βυθιστεί στο ελιξίριο πεδίο (το κάτω νταντιέν). Φυσικά δεν προκαλείται βλάβη στα αγγεία και οι συναισθηματικές υπερβολές όπως ο θυμός και το μίσος μειώνονται και εξαφανίζονται. Οι μαθητές που δίνουν την προσοχή τους θα βιώσουν εμπειρικά την ηρεμία μέσα στην κίνηση και θα αντιληφθούν τη σημασία του. 🐉
Εδώ βλέπουμε την αναγκαιότητα να είμαστε song (περιγράφεται στην τρίτη αρχή).
Αυτή η εξάσκηση της ηρεμίας μέσα στην κίνηση διοχετεύεται, ως συγκοινωνούντα δοχεία, στην καθημερινότητά μας. Ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες, ο νους μπορεί να είναι σαν το μάτι της καταιγίδας: ήρεμος και καθαρός, ό,τι και να συμβαίνει γύρω. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα.
Καλή εξάσκηση λοιπόν, εφαρμόστε αυτές τις αρχές στην προπόνησή σας και ανακαλύψτε σιγά σιγά το πραγματικό Τάι Τσι Τσουάν!